Mitsubishi Electric ve HACARUS yapay zekâ görsel denetim alanında iş birliğini genişletiyor
Mitsubishi Electric Corporation ve Japon yapay zekâ şirketi HACARUS Corporation, üretime yönelik yapay zekâ tabanlı görsel denetim uygulamalarının geliştirilmesi alanında mevcut iş birliklerini genişletme konusunda anlaştı. Mitsubishi Electric anlaşmanın bir parçası olarak HACARUS’ta hisse sahibi olacak. Her iki şirketin kaynaklarından ve teknolojilerinden yararlanacak olan bu stratejik ortaklıkla Mitsubishi Electric, HACARUS’un uzmanlığından yararlanarak müşterilerin üretim kalitesini ve genel üretkenliği artırmasına katkı sağlayacak entegre ve otomatize edilmiş yapay zekâ tabanlı görsel denetim çözümlerini daha hızlı biçimde geliştirmeyi ve sağlamayı hedefliyor. HACARUS ise bu iş birliği sayesinde Mitsubishi Electric’in Japonya ve dünya çapındaki kapsamlı satış altyapısına erişme olanağı bulacak.
Son yıllarda çeşitli ülkelerde işgücünün, özellikle de vasıflı emeğin azalması, üretim verimliliği düzeylerini olumsuz etkiledi. Bunun sonucunda görüntü işleme teknolojileri kullanılarak kurala dayalı görsel inceleme benimsenmeye ve geliştirilmeye başlandı. Bu yöntemle, belirli bir konumun uzunluğu, alanı gibi özellikleri belirlemek için görüntü işleme teknolojisi kullanılarak kalite doğrulaması yapılabiliyor. Ancak çizikler ve eşit olmayan renkler gibi kusurların tespit edilmesindeki zorluklar nedeniyle, denetim süreçlerini daha da otomatikleştirebilecek ve ürün denetçilerinin üzerindeki yükü azaltabilecek yapay zekâ teknolojisine olan talep her geçen gün artıyor.
Yapay zekâyı geliştirmenin yanı sıra çeşitli fabrika otomasyon cihazlarıyla entegre etme konusunda da uzman olan HACARUS; bu gelişmeler paralelinde HACARUS Check adlı ürünü ile yapay zekâ ile donatılmış, kompakt bir görsel denetim çözümü sunuyor. Mitsubishi Electric de 2023 yılı aralık ayında gelişmiş üretim kalitesi için görsel denetim süreçlerini otomatikleştirmek üzere kendisine ait tescilli Maisart AI teknolojisiyle donatılmış, kullanıcıların herhangi bir uzmanlık bilgisi olmadan yapay zekâyı kullanmasına olanak tanıyan görsel denetim yazılımı MELSOFT VIXIO’yu pazara sundu.
Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Grubu Grup Başkanı Toshie Takeuchi, “Her ne kadar üretim hatlarının otomasyonu iş gücü sıkıntısı nedeniyle hızlanıyor olsa da birçok görsel denetim hala insanlar tarafından manuel olarak gerçekleştiriliyor. HACARUS’un yapay zekâ tabanlı görsel denetim alanındaki uzmanlığıyla desteklenen MELSOFT VIXIO aracılığıyla, üretim sektöründe işgücü eksikliklerini gidermek isteyen müşterilerin ihtiyaçlarına daha güçlü yanıt vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
HACARUS CEO’su Takashi Someda da kurulduğu 2014 yılından bu yana çeşitli endüstriyel alanlarda “ölçme” arayışında olan şirketin yapay zekâ, IoT ve robotlar gibi en yeni teknolojiler aracılığıyla verilerden ek değer yaratarak topluma katkıda bulunmak misyonuyla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Someda, “Üretim sektöründeki müşterilerimize sunduğumuz HACARUS Check, görsel muayene için gereken manuel emeği azaltmaya katkı sağlayan bir ürün. Bu sermaye ve iş birliği aracılığıyla Mitsubishi Electric’in fabrika otomasyon ürünlerini ve bilgisini kendi yapay zekâ teknolojimizle birleştirerek, öncelikle yüzey muayenesine odaklanan üretim tesislerinde dijital dönüşümü teşvik eden çözümler geliştirmeye çalışacağız” dedi.
Mitsubishi Electric Corporation Hakkında
Güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmek konusunda 100 yılı aşkın deneyime sahip olan Mitsubishi Electric Corporation; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında bilinen dünya liderleri arasındadır. Mitsubishi Electric, “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ruhuyla toplumu teknolojileriyle zenginleştirmektedir. Şirket 31 Mart 2023’te sona eren mali yılda 5.003,6 milyar yen* (37,3 milyar dolar) konsolide grup satışı gerçekleştirmiştir.
Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2023’te ilan ettiği 1 USD=134 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.
Mitsubishi Electric Türkiye Hakkında
“Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, mekatronik CNC sistemler ile asansör ve yürüyen merdiven sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, markanın Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası olma özelliğini taşıyan Manisa’daki dijital fabrikasında Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretiyor. Türk sanayisinin fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışan Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Türkiye’de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda.